LA SETMANA DE LA LLIÇÓ DE LA CIÈNCIA

LA SETMANA DE LA LLIÇÓ DE LA CIÈNCIA


Aquesta darrera setmana ha estat una setmana peculiar. No sé vosaltres, però jo tinc la sensació d’estar en una distòpia encara més irreal. Quan vaig a la feina tinc la percepció d’estar en el lloc incorrecte. Hi ha poca gent i la que hi ha interactua poc. Hi som, però sense que ho sembli. En canvi, quan vaig pel carrer tinc l’evidència que, socialment, hem tornat a la normalitat més absoluta. Carrers plens de gent, trànsit dens, pocs llocs d’aparcament, el metro ple i cues als peatges. Vaja, una cosa no lliga amb l’altra.

Aquesta és una situació que intuïm perillosa pels rebrots que poden donar-se en breu temps. Curiosa contradicció entre el foment de la seguretat i la necessitat que els humans tenim per recuperar l’espai i la nostra vida. Caldrà estar pendents de les dades epidemiològiques per veure quins poden ser els escenaris dels pròxims mesos.

Però avui vull destacar el que a mi em sembla una notícia espectacular, pel que fa a la seva repercussió científica, pel seu impacte social, com a model de ciència ben feta, com a exemple d’accés obert, com a demostració que a les universitats es fa bona ciència i, finalment, com a recordatori que els fets solen ser tossuts.

Em refereixo a les dades publicades per l’equip del Dr. Bosch de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona. Les evidències de resultats positius a la Covid-19 en mostres d’aigua recollides al mes de març de 2019 han commocionat la ciència, la premsa i algunes consideracions sobre el mecanisme de propagació de la malaltia.

Però encara és més revelador que aquest article s’ha difós en la seva versió de preprint, és a dir, abans de ser publicat per la corresponent revista indexada Web of Science. Els autors, seguint la lògica de la ciència oberta, han volgut difondre els seus resultats de forma ràpida i sense esperar el viacrucis dels revisors i editors. No dic que no sigui necessari, sinó que em refereixo a que aquest article quan es publiqui ja tindrà una repercussió molt important, que diu molt de l’alta qualitat de la feina de qui l’ha fet.

No tenim el costum de seguir les recomanacions de la ciència oberta, i aquest és un aspecte que cal treballar. La ciència i els i les científiques hem d’aprendre que la manera de no ser esclaus de les revistes indexades és cercar sistemes alternatius de publicació, on quedi clar que ni s’ha de pagar per publicar ni tampoc per llegir.

A més, hauríem de fer un pas endavant i començar a renegar de la ciència feta a pes, amb articles poc interessants, que no aporten res, que alimenten currículums de forma desenfrenada i que no garanteixen altra cosa que la confirmació que el tot no és la suma de les parts. Caldria aprofitar les lliçons que cada cop en donen més grups de recerca fan i facilitar l’accés als repositoris oberts.

I també caldria revisar el monopoli d’unes poques editorials, tot generant criteris de valoració de les publicacions on puguem tenir en compte, a més de l’índex d’impacte (que, emprat amb criteri, pot ser interessant), indicadors del contingut del que es publica i que informin també de l’impacte real del que fem.

Cal reivindicar la independència de la ciència i dels grups de recerca. Cal recordar que la ciència oportunista (de la qual en vaig parlar la darrera setmana) desapareix diluïda en el pou de la mediocritat. Potser valdria més que en lloc de publicar deu treballs cada any en féssim només dos, però d’interès i impacte real i reconegut. Si treballem menys no creieu que treballarem millor? El que està clar és que aquest ritme, aquesta tirania editorial, aquesta pressió a la gent jove, aquests criteris que no han deixat d’augmentar en exigència; no són garantia de qualitat. Tan sols garanteixen l’acompliment de criteris acumulatius, no pas de rigor, d’impacte científic i social, ni de millora del coneixement.

 

Recordem això, hauríem de treballar menys per poder fer millor feina.

 

Joan Guàrdia i Olmos
Barcelona, 28 de juny de 2020

Compartir

Uso de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per que tingui la millor experiència com usuari. Si continua navegant dona el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de la nostra política de cookies, enllaç per a més informació. ACEPTAR

Aviso de cookies